Select Page

Dedikasi Untuk Sahabat-Sahabatku Di Minggu-Minggu Sibuk.

Desikasi Untuk Sahabat-Sahabtku Di Minggu-Minggu Sibuk

Ada cikgu minat buat fail, fail dia cantik. Tengok kulit depan pun hati dah berbunga-bunga. Habis masa kat fail ja pun takpa. Tu kepuasan dia.

Ada cikgu suka sukan. Tang sukan dia nombor 1. Sukan apa pun dia hebat..bukan main2 kat sekolah saja. Boleh wakil sekolah lagi.

Ada cikgu bijak berkata2. Dia baru pegang mikrofon, murid dah diam. Dia buka ja mulut, murid pasang telinga. Ucapan cikgu tu macam jampi.. Terpukau semua.. diam, dengar dan fokus.

Ada cikgu suka bagi nasihat. Lembut, sedap didengar. Bukan murid sahaja, cikgu-cikgu pun rasa ditarbiah. Halus berhikmah, makan dalam… 😉

Ada cikgu minat menghias. Pantang kerusi meja togel, dia balutkan baju. Ikat riben, letak skirting. Lantai bilik berkarpet, sekejap masuk macam IKEA…kadang macam taman bunga pun ya.

Ada cikgu suka masuk pertandingan. Asal ada pertandingan, dia akan bawa pasukan. Berlatih berhari-hari, mingu dan bulan. Murid dapat sijil, dapat belajar, dapat keyakinan, cikgu dapat pengalaman dan kawan. Best kan..

Ada cikgu suka bahagian data. Malam-malam sanggup berjaga. SAPS, Headcount, jadual exam, gred purata, semua formula dalam kepala dia saja. Ini gila🤣🤣
Tapi lagi gila sekolah kalau dia takda..

Ada cikgu suka bergaya. Sekejap kurung sekejap kebaya. Pin di dagu, bahu dan atas kepala itu biasa. Sekarang pakai mask, jarang nampak make up di muka.

Ada cikgu macam lipas.. Nampak diam, kerjanya pantas. Jawatannya banyak, berat menggalas. Bising dan merungut juga, tapi hairan akhirnya siap juga tugas.

Ada juga yang bab makan dia laju. Sesampainya di sekolah, kantin dulu dia tuju.
Kalau boleh pot luck buat selalu. Selang sehari atau 2 kali seminggu. Kongsi rezeki katanya, kan baik begitu..

Siapa kata kaunselor itu bukan cikgu? Dari tingkatan satu hingga alumni, semua dia sapu.
Bimbing, nasihat, buat program, cari peluang kerjaya, dia teliti satu-satu. Rasanya hanya kaunselor kenal semua murid yang perangainya beribu.

Ada cikgu low profile sahaja. Kerja siap, baca whatsapp tapi silent reader statusnya. Habis kerja, balik rumah. Bangun pagi datang kerja. Berbual pun sesekali terserempak sahaja. Itu rutin biasa katanya.

Tak ada cikgu pun yang sama…dan tak seronok pun kalau semua orang tak berbeza.

Yang samanya…kita..

Sama-sama mengajar
Sama-sama mendidik
Anak murid yang sama
Di sekolah yang sama.

Sekali kita jadi cikgu, sampai mati kita dipanggil cikgu..

Moga perjuangan kita dirahmati.
Terus kuat sahabat-sahabat sekalian..

-Tidak bernama

Cara Anak Belajar Sebenarnya Berbeza-beza Bergantung Pada Karakter & Personaliti Mereka

Cara Anak Belajar Sebenarnya Berbeza-Beza Bergantung Pada Karakter & Personaliti Mereka

Mana-mana ibu bapa di dunia ini pastinya akan mengharapkan anak membesar menjadi seorang insan yang berguna dan mencapai kejayaan dalam hidup. Justeru, anda perlulah bijak dalam menentukan cara anak belajar dengan betul tanpa paksaan.

Kebanyakan anak kecil yang terdedah dengan masa di skrin telefon pintar atau televisyen dikatakan tidak berminat dalam proses pembelajaran seperti mengulang kaji ataupun membaca buku. 

Tips Anak Belajar Perlulah Mengikut Karakter Mereka

Tidak hanya mereka sahaja kurang gemar membaca buku, golongan dewasa kini lebih selesa mendapatkan sesuatu pengetahuan hanya dihujung jari sahaja. Kecanggihan teknologi dalam bidang komunikasi pada hari ini tidaklah 100 peratus memberikan kesan buruk, kerana ia bergantung pada cara penggunaan dan pendedahan terhadap sesuatu informasi. 

Berdasarkan perkongsian Taufiq Razi, ibu ayah sekiranya ada anak yang masih belajar, dinasihatkan untuk membaca dan mendalami ilmu penting ini.

Cara anak belajar sebenarnya adalah berbeza-beza dan ia amat bergantung kepada karakter dan personaliti mereka. Mereka boleh belajar seperti biasa tetapi kalau kena cara dan mengikut karakter dan personaliti, maka ilmu yang diperoleh adalah lebih mudah diserap dan berkesan untuk perkembangan minda.

Justeru, barulah mereka mudah memahami apa yang sudah dipelajari dan meletakkan target untuk skor exam.

  • Ada anak fokusnya pendek. Kena banyak belajar di luar kelas dan buat banyak aktiviti.
  • Ada anak yang jenis competitive. Mereka suka nak menang dan menggemari kata-kata pujian. Jadi, anak-anak akan meletakkan segala usaha untuk berlawan dengan rakan sebayanya.
  • Ada anak yang family style focus. Dia akan cepat serap ilmu yang dia pelajari sekiranya dia belajar secara berkumpulan.
  • Ada anak suka belajar dalam keadaan sekelilingnya kemas dan teratur. Sekiranya tempat belajarnya tidak kemas, memang dia jadi tidak boleh fokus serta rasa terbeban. 
  • Ada anak yang jenis paling hebat belajar apabila diberitahu yang dia akan menjadi contoh kepada para pelajar yang lain.

InsyaAllah bila cara belajar ini sesuai dengan karakter dan personaliti anak,maka ibu ayah janganlah berasa pelik sekiranya tiba-tiba mereka menjadi hebat sehingga rajin belajar.

Mungkin selama ini bukan anak kita belajar tu tidak kena dengan personaliti serta karakter mereka. 

Punca Anak Jadi Hilang Minat Untuk Belajar

Cara yang digalakkan ialah ibu ayah perlu bergabung tenaga dan duduk bersama memberikan “semangat” kepada mereka untuk lebih rajin mengulang kaji pelajaran ataupun membaca buku cerita.

Namun, pernah ibu ayah rasa hampir berputus asa setelah berbuih mulut menyuruh anak-anak ambil buku dan belajar? Tapi semua tu ibarat sia-sia dan masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Kesudahannya mulalah mengambil rotan!

Sebenarnya banyak kajian menunjukkan persekitaran yang tidak ceria dan membosankan membuatkan anak-anak berasa malas. Ibu suka berleter, ayah yang reaks dan tidak kisah membuatkan mereka mengambil kesempatan.

Antara punca anak hilang rasa untuk belajar ialah:

  1. Ibu ayah suka bergaduh di hadapan anak-anak. Keadaan ini menjadi punca gangguan emosi sehingga mereka berasa bosan duduk di rumah, malas belajar dan lebih gemar melayari telefon pintar.
  2. Jadual seharian yang padat. Tidak seperti zaman ibu ayah bersekolah dahulu, kini waku mereka belajar menjadi agak mencabar. Pagi sehingga petang mereka perlu berada di sekolah, hanya malam sahaja tidak melakukan apa-apa, namun fizikal mental mereka sudah tentu penat.
  3. Selalu membandingkan adik-beradik yang lain. Kebanyakan ibu ayah sering melakukan kesilapan ini dengan hanya meliat taraf pencapaian dalam bidang akademik semata-mata. Setiap anak sebenarnya memiliki kelebihan dan juga kekurangan, jika mereka lemah dalam pembelajaran, bantulah setakat yang mampu tanpa memaksa mereka untuk sentiasa belajar dalam tempoh lama.

SUMBER: Taufiq Razif, Catsfm

KREDIT: theAsianparent

Cikgu Kamil Penipu

Cikgu Kamil Penipu!

Aku diberitahu sebelum ni oleh pihak Superneuron, Motivasi Online Teknik Superneuron (MOTS) adalah untuk pelajar sekolah rendah dan menengah. Mereka kata ia teknologi minda terkini yang kononnya boleh mengubah anak sepantas dua jam dengan hanya menonton video MOTS secara Online.

Termakan dengan janji-janji manis mereka, aku pun terbeli MOTS untuk anak-anak aku.
Dan oleh kerana rasa ingin tahu aku yang tinggi, sebelum bagi anak-anak tengok, aku sendiri tengok dulu video tu. Teruja nak tahu, apa sebenarnya yang Cikgu Kamil ajar dalam tu sampai boleh mengubah anak-anak hanya dengan menonton video 2 jam.

Jadi apa yang boleh aku katakan ialah, video tu memang power! Maksud aku power ialah, sebab aku sendiri pun boleh terjebak tengok video tu sampai habis. Dua jam kot! Dah macam tengok wayang. Ralit je layan, tup-tup dah sampai chapter yang terakhir.

Walaupun video tu sebenarnya ialah video motivasi, tapi aku sendiri pun tak sedar yang aku sebenarnya sedang dimotivasikan secara halus mulus je oleh Cikgu Kamil. Hahahah, pada aku video ni memang power

Lepas tengok video tu memang aku ada rasa macam, ah…ruginya aku tak tahu ilmu ni masa sekolah dulu. Kalau aku tahu ilmu ni awal, rasanya aku tak jadi seperti diri aku sekarang. Rasanya aku adalah diri aku yang 10 kali ganda lebih hebat dan cemerlang!

So, berdasarkan pengalaman aku sendiri menonton video MOTS ni, aku nampak ada 3 manfaat besar yang aku dapat

1. Aku faham dan aku jelas apakah rahsia sebenar untuk pandai dalam apa sahaja subjek/pelajaran yang aku nak pandai

2. Video tu mengubah cara aku melihat diri sendiri. Aku tahu apa sebenarnya potensi aku

3. Aku jadi bersemangat dan tak mudah putus asa sebab aku faham konsep untuk berjaya

Aku sebagai ayah yang dah tua ni pun rasa terbakar nak improve diri aku, ada rasa menyesal dulu tak belajar sungguh-sungguh, jadi aku rasa memang MOTS ni patut ada dalam setiap keluarga di Malaysia ni. Aku rasa inilah cara yang paling tepat untuk bantu anak kita jadi cemerlang

Jadi, kalau Cikgu Kamil kata MOTS khas untuk pelajar sekolah rendah dan menengah jer, aku rasa macam tertipu!

Aku sangat tidak setuju, sebab aku yang dah jadi ayah ni pun patut atau wajib tahu ilmu ini sebab aku dapat rasa sendiri impaknya pada aku yang dah tua ni. huhu

Ibu Bapa Boleh Ramal Masa Depan Anak-Anak Jika Tahu Ilmu Ini

Ibu Bapa Boleh Ramal Masa Depan Anak-Anak Jika Tahu Ilmu Ini.

Muhammad Ali sebenarnya tak layak jadi peninju. Beliau gagal dalam ujian “ Tale Of The Tape” iaitu satu ujian saringan fizikal.

Dalam kata lain, beliau bukanlah dilahirkan sebagai seorang peninju. Fizikal tubuhnya tidak cukup untuk jadi seorang peninju yang hebat.

Tapi macam mana beliau boleh menang dan dinobat sebagai Juara Dunia dalam sukan tinju?

Walaupun tidak memiliki ciri-ciri fizikal yang sempurna sebagai seorang peninju, beliau tidak jadikan ia sebagai alasan untuk terus mengalah dan berputus asa sahaja.

Sebaliknya beliau fokus kepada apa yang beliau ada iaitu mindanya.

Dengan mindanya, Muhammad Ali memerah otak siang dan malam mengkaji dan menganalisa lawannya serta mencari strategi untuk menang.

Akhirnya selepas menggunakan strategi yang tepat, beliau berjaya menewaskan lawan yang jauh lebih besar dan dinobat sebagai Juara Dunia

Rahsia kejayaan Muhammad Ali ialah mindanya, kerana beliau memiliki Growth Mindset

Sebenarnya ibubapa boleh ramal masa depan anak-anak dengan melihat jenis mindset yang anak mereka miliki sama ada :

1. Fixed Mindset atau

2. Growth Mindset

Tengok dan perhatikan sahaja pada sikap tingkahlaku mereka.

Adakah mereka memilki Growth Mindset macam Muhammad Ali?

Contoh mudah:

Kalau anak buat matematik, dia tak faham, dia rasa diri tak pandai matematik, dia mengalah, dia putus asa untuk siapkan kerja rumah dah latihan, dan akhirnya dia gagal atau dapat markah cukup-cukup makan.

Anak ini memiliki Fixed Mindset

Sebaliknya jika dia tak faham matematik, dia tanya cikgu, dia gagal matematik, dia usaha lebih lagi untuk ulangkaji dan buat latihan, dia minta hantarkan ke tuisyen, dia terus berusaha sampai berjaya, anak ini miliki Growth Mindset

Tahniah jika anak anda miliki Growth Mindset. InsyaAllah anak anda bakal menjadi individu yang hebat dan cemerlang dalam pelajaran dan kehidupannya

Sebaliknya jika anak masih memiliki Fixed Mindset, anda patut bantu anak dengan segera untuk ubah mindsetnya kepada Growth Mindset

Satu kaedah yang paling mudah dan cepat untuk ubah Fixed mindset kepada Growth Mindset ialah dengan menggunakan teknologi Minda terkini iaitu MOTS.

Bayangkan Mindset anak berubah daripada Fixed Mindset kepada Growth Mindset hanya dengan menonton video MOTS secara online selama 2 jam.

Amazing kan?

Anda nak tahu lebih lanjut tentang MOTS?

Klik link ini untuk saya bantu

👇👇👇👇👇👇

http://www.superneuron.my

“CIKGU! KENAPA SAYA TAK TAHU ILMU NI MASA SEKOLAH DULU? KALAU TAK, MESTI SAYA DAH JADI ENGINEER SEKARANG!”

“CIKGU! KENAPA SAYA TAK TAHU ILMU NI MASA SEKOLAH DULU? KALAU TAK, MESTI SAYA DAH JADI ENGINEER SEKARANG!”

“CIKGU! KENAPA SAYA TAK TAHU ILMU NI MASA SEKOLAH DULU? KALAU TAK, MESTI SAYA DAH JADI ENGINEER SEKARANG!”

Dalam nada sedih dan terkilan, Encik Azman, seorang operator kilang di Shah Alam bertanya soalan ini di akhir ceramah saya di Pesta Buku Selangor beberapa tahun dahulu.

Soalan keramat ini buat saya tersentak dan terharu. Dan soalan ni berikan saya satu energy dan semangat yang luar biasa untuk teruskan apa yang saya buat.

Ilmu yang dimaksudkan oleh Encik Azman tadi ialah ilmu yang melangkaui kurikulum sekolah

Ilmu yang akan menjadikan anak-anak kita berada jauh di hadapan berbanding rakan sebaya

Ilmu yang akan keluarkan potensi sebenar anak-anak kita. Bukan sekadar cemerlang peperiksaan, tapi cemerlang dlm kerjaya dan kehidupan.

Ilmu yang akan menyelamatkan potensi anak-anak kita daripada diracun oleh persepsi yang salah terhadap keputusan peperiksaan yang tidak cemerlang!

—————
Bayangkan Encik Azman adalah diri kita. Cuba masuk dalam kasut beliau, dan rasakan apa yg beliau rasa.

Bayangkan Encik Azman adalah orang-orang yang kita sayang seperti suami kita, isteri kita, anak-anak kita, adik beradik atau saudara-mara kita.
———————-

Mereka juga sebenarnya ada potensi jadi engineer, doktor pakar, pendakwah, usahawan dan sebagainya

Sanggupkah kita melihat orang yang kita sayang kecewa, menyesal dan terkilan macam Encik Azman, pada 10-20 tahun akan datang?

Sanggup ke kita nak tanggung dan pikul rasa bersalah tu nanti?

Mesej ini boleh bantu mereka jadi Insan hebat dan cemerlang!

Jangan biarkan mesej ini berhenti dan mati di sini.

Berikanlah ia nyawa seperti mana kita diberi nyawa oleh Pencipta kita. Berilah ia nyawa dengan memanjangkan mesej ini kepada orang-orang yang kita sayang dan peduli.

Erti hidup pada memberi. Sesungghnya Kebahagiaan akan datang kepada orang-orang yang memberi

#CikguKamil
#MOTS
#SpreadTheLove
www.superneuron.my

Bagaimana seekor arnab boleh jadikan anak kita rajin, bijak dan cemerlang

Bagaimana seekor arnab boleh jadikan anak kita rajin, bijak dan cemerlang

Gigi arnab akan tumbuh berterusan Sepanjang Hidupnya

Sebab tu arnab perlu sentiasa mengunyah makanan supaya dapat asah giginya tidak menjadi panjang.

Arnab sentiasa ada faktor menekan dalam hidupnya! Arnab ada Big Why kenapa dia mesti rajin. Arnab ada matlamat yang jelas kenapa dia mesti rajin mengunyah

Jika Arnab pemalas, giginya akan tumbuh panjang dan sudah pasti ia menyukarkannya untuk makan dan meneruskan kelangsungan hidup

Anak-anak kita boleh ambil pengajaran daripada Arnab

Anak anak yang malas belajar bukan sebab fitrahnya memang mereka malas.

Mereka malas sebab mereka tak ada Pushing Factor dan Big Why macam Sang Arnab. Mereka malas dan tak bermotivasi sebab mereka tak ada matlamat yang jelas macam Sang Arnab

Kini dengan Teknologi Terkini iaitu MOTS, ibubapa boleh bantu anak membina imej diri positif. Membentuk jati diri yang mantap dan memberikan kejelasan matlamat dan Big Why.

Hanya dengan menonton video MOTS, anak-anak yang negatif akan berubah jadi positif dalam masa yang singkat

MOTS direka khas untuk pelajar berusia antara lapan hingga lapan belas tahun

Info Lanjut MOTS, layari

http://www.superneuron.my/

Kaki Jangan Menyabung, Nanti Mati Emak!

Kaki Jangan Menyabung, Nanti Mati Emak!

Pernah dengar dialog ni?

Teringat masa kecil-kecil dulu, kalau meniarap lipat kaki mesti mak tegur

Kita pun cepat-cepat la turunkan kaki walaupun dalam hati rasa macam tak puas hati. Apasal pulak mati emak. Apa kaitannya?

Sebenarnya ‘Pantang Larang Menyabung’ ini adalah antara pantang larang yang sangat popular dalam kalangan masyarakat Melayu

Sebenarnya pantang larang ni membuktikan orang dulu-dulu sangat bijak

Kenapa? Sebab mereka menggunakan kaedah yang betul dan tepat untuk mempengaruhi tindakan/perbuatan anak-anak

Nampak tak? Untuk menghalang perbuatan menyabung, mereka telah mencipta SEBAB YANG KUAT untuk tidak melakukannya iaitu ‘mati emak’

Siapa yang nak mak mati. Betul tak?

Jadi kita pun takut la nak melakukan perbuatan menyabung kaki

Kenapa pantang larang ini dicipta?

Sebab nak jaga adab dan aurat. Sebab kalau anak dara menyabung, nanti tersingkap betisnya.

Berpandukan ilmu Psikologi dan Neurosains, manusia akan buat apa yang dia percaya

Jadi kalau kita nak ubah perangai/ tindakan manusia maka kita kena ubah dulu apa yang dia percaya

Contohnya kalau nak ubah anak yang malas belajar, bagi kesedaran dan motivasi je tak cukup!

Sebab tu ramai pelajar pergi kem motivasi sampai berhari-hari tapi bila balik, sama je

Kaedah yang betul dan tepat ialah ubah dulu apa yang dia percaya

Kini dgn Teknologi Minda terkini iaitu MOTS, mak ayah boleh ubah sikap, perangai dan tindakan negatif anak-anak dengan mudah dan pantas.

MOTS sangat mahir dalam teknik mengubah kepercayaan manusia

MOTS boleh ubah pelajar lemah jadi cemerlang dalam akademik dan ko-kurikulum

MOTS diformulasikan khas untuk pelajar sekolah rendah dan menengah

Info Lanjut MOTS, layari

http://www.superneuron.my/

Apakah Makna Sebenar Hari Malaysia & Apakah Erti Menjadi Seorang Anak Malaysia?

Apakah Makna Sebenar Hari Malaysia & Apakah Erti Menjadi Seorang Anak Malaysia?

Makna sebenar Hari Malaysia pada saya ialah – bila saya dapat berikan sesuatu yang bermanfaat kepada Rakyat Malaysia pada 16 Sept 2020

Erti Menjadi seorang anak Malaysia pada saya ialah bila saya dapat bantu anda anak Malaysia dengan berikan RM100 (Kupon Diskaun MOTS)

Apakah MOTS?

MOTS ialah Teknologi Minda Terkini untuk ubah pelajar lemah jadi cemerlang

Jika anda anak Malaysia yang ada anak sekolah perlukan suntikan motivasi power,

MOTS adalah jawapannya

Dengan hanya tonton video MOTS,anak anak yg Negatif boleh bertukar jadi positif dgn pantas! MOTS juga boleh mantapkan jati diri anak-anak anda

MOTS bantu pelajar corot jadi cemerlang. MOTS direka khas utk pelajar umur 8 tahun hingga 18 tahun

Info Lanjut MOTS, layari

http://www.superneuron.my/

Sumber gambar: Google Image KKBOX

Gadis angau bercinta bunuh ibu

Gadis Angau Bercinta Bunuh Ibu

Islamabad: Hanya kerana terlalu angau bercinta, seorang gadis kurang upaya pendengaran di Paksitan sanggup membunuh ibunya

Ia selepas ibunya itu tidak merestui hubungan gadis itu dengan teman lelakinya yang juga individu pekak.

Gulf News melaporkan kejadian itu berlaku di bandar Iqbal, Lahore pada 22 Ogos 2020.

Pada kejadian berkenaan, mangsa Bismillah Bibi, 48, meninggal dunia akibat ditikam dan dipukul oleh anak gadis dan teman lelakinya itu.

Ketika disoal siasat, gadis yang bernama Fajar dan pasangannya dikenali Azeem itu akhirnya mengakui membunuh mangsa. Fajar mengakui ingin bernikah dengan Azeem namun ibunya tidak bersetuju dengan hasrat mereka.

Tragedi seperti ini boleh dicegah jika anak-anak ada pegangan agama yang betul dan kuat, memiliki imej diri yang positif serta jati diri yang kukuh.

Kini dengan Teknologi Minda terkini iaitu MOTS, imej diri negatif anak-anak boleh diubah jadi positif dan Jati diri yang rapuh boleh dikukuhkan

Ibubapa hanya perlu beri anak menonton video MOTS. Ia mudah digunakan dan keberkesanannya dapat dilihat dalam masa singkat.

MOTS dicipta khas untuk anak berusia lapan tahun hingga lapan belas tahun

Info Lanjut MOTS, layari

http://www.superneuron.my/

Telur yang tidak dibasuh masih mempunyai salutan lapisan pelindung dan ia selamat untuk disimpan

Telur yang tidak dibasuh masih mempunyai salutan lapisan pelindung dan ia selamat untuk disimpan

Ramai antara kita yang cuci telur sebelum dijual atau sebelum disimpan supaya ia nampak bersih dan lebih selamat.
 
Tetapi dengan membasuh telur ia akan menyebabkan pori-pori terbuka sekaligus terdedah kepada jangkitan bakteria semasa tempoh penyimpanan
 
Jadi, cucilah telur masa kita nak memasak, bukan selepas kita beli telur di pasar
 
Lumrah kehidupan manusia memang tak terlepas daripada buat silap
 
Dalam bab basuh telur pun ramai yang tersilap, apatah lagi dalam bab mendidik anak-anak
 
Dalam bab parenting ni kita kena ada ilmu yang betul. Tak cukup sekadar ikut-ikut orang atau guna ilmu agak-agak. Nanti hasilnya pun ikut-ikutan dan agak-agak juga
 
Kalau tak ada imu yang betul, kita akan buat silap dan kesilapan itu mungkin akan buat merosakkan masa depan anak-anak yang hujungnya nanti menyusahkan kita balik.
 
Malah kita juga kena menjawab dengan Allah di sana nanti.
 
Kini dengan Teknologi Minda terkini iaitu MOTS, ibubapa boleh perbetulkan kesilapan lalu. MOTS boleh bantu anak yang lemah dalam pelajaran jadi cemerlang.
 
MOTS boleh ubah imej diri anak yang negatif jadi positif dalam masa yang singkat hanya dengan menonton video.
 
MOTS boleh mantapkan jati diri anak-anak. MOTS direka khas untuk pelajar berusia 8 hingga 18 tahun.

Info Lanjut MOTS, layari

http://www.superneuron.my/